Web Sitesi Hakkında Merak Ettikleriniz...
İlk önce doküman ve görsellerinizi hazırlayın. Web sitesini kim yapar, ne kadara yapar, nasıl yapardan ziyade elinizdeki malzemeleri ortaya dökün. Firmanızın tarihçesi, vizyonu, misyonu, firmanızın görselleri, ürünlerinizin görselleri, ürünlerinizin dokümanı, iletişim bilgileriniz, tanıtımlarınız, reklamlarınız, videolarınız v.s. hepsinin bir arşivini yapın. Bu sizin için yapmanız gereken en önemli iş, çünkü işinizin teslim sürecini yaklaşık 10 ya da 15 gün daha erkene alıyor.
Rakip firmalarınızı araştırın, neler eklemiş, neler eklememiş, nasıl bir iskelet (hakımızda, ürünler, haberler, iletişim v.s.) kullanmış onlara bakın. Ürün tanıtımlarını nasıl yapmış, özelliklerini nasıl anlatmış onları inceleyin. Tasarımlarını gözden geçirin, birkaç firma ile kendinizi sınırlandırmayın biraz zaman ayırıp diğer alternatifleri de inceleyin. Olmasını istemediğiniz görselleri, dokümanları not alın ve bunları tasarımcınıza belirtin.
Kulaktan duyma cümlelerle hareket etmeyin. Online satış koy, firma rehberi ekle, şunu koy bunu koy mantığı ile hareket etmek hem zaman kaybı hem de kesenize zarardır. Nasıl bir manav et satmadığı için buz dolabı koymuyorsa sizde işinize yaramayan mantıksız, ileride kullanırım düşüncesi ile kesinlikle sitenize eklemeyin, ekletmeyin.
Mesela müşterilerinize gösterdiğiniz bir el katalogunuz var, bunu e-katalog olarak web sitenize attırmak istiyorsunuz, yapılabilir. Fakat ileride bunu tekrar güncellemeniz ya da güncelletmeniz gerek. Hâlbuki siz web sitenizi ürünlerinizi tanıtmak için yaptırdınız. Ürünleriniz için bir sayfa mevcut, özelliklerini, görselini hatta video bile paylaşabilirsiniz. Bütün bu imkânlarınız varken neden e-katalog? Biz bunu yapamayız anlamında söylemiyoruz örneklerimiz var. Amacımız doğru proje ve doğru hedef...
Ya da bir oteliniz veya öğrenci yurdunuz var. Bize göre buralar en güzel 360° sanal tur ile tanıtılır. Fotoğraflarla belirli bir kareyi gösterirken sanal tur ile mekânınızın her yerini anlatabilirsiniz. Müşterilerinize daha akla yatan ve net fikirler sunabilirsiniz. Rakiplerinizin bir adım önüne geçmeniz mümkün. Dediğimiz gibi Amacımız doğru proje ve doğru hedef...
Sonuç olarak hiç bir şey planlamadan ve bilmeden bir web tasarımcı ile görüşmek var, Neyin nasıl olduğunu ihtiyaçlarınız ne olduğunu bilerek bir web tasarımcı ile görüşmek var.
Bize en çok sorulan sorulardan biriside budur. Birçok kişi veya kurum, web sitesi yapım fiyatları hakkında bilgi almak istiyor ve bunu hemen dile getiriyorlar. İşin ilginci alınan bir hizmet olduğundan, maalesef bir liste fiyatı yok. Aynı işi gören ürünlerde bile, kullanılan malzeme, marka değeri ve benzer sebeplerden ötürü fiyat farkları varken, hizmet için bu farkların olması ve liste fiyatının olmaması oldukça doğal değil mi?
Bu taleplerle oldukça sık karşılaştığımızdan bir web sitesi tasarım işinin fiyatını alabilmek için öncelikle neler gerektiğini hatırlatmak isteriz.
1. Site haritasını yani iskeletini çıkarın.
2. Beğendiğiniz ve beğenmediğiniz siteleri bir kaç tanesini listeleyin.
3. Ürün sayınızı, ürün kategorisini, hizmetlerinizin sayısını çıkartın. Böylelikle kaç sayfalık bir tasarıma ihtiyacınız olduğunu az çok bilmiş oluruz.
4. Bir veritabanı uygulamasına ihtiyacınız var mı? Ürün arama, filtreleme, listeleme, gibi fonksiyonlar sitenizde olacak mı? Bunları belirleyin.
5. Siteyi siz güncellemek istiyorsanız, iyi bir içerik yönetim (admin paneline) yazılımına ihtiyacınız olacaktır. Bunun için araştırma yapın.
6. Önemli bir husus arama motoru uyumlu bir tasarım ve kodlama isteyin.
Bu ve bunun gibi birçok noktada bilinçli ve bilgili olmalısınız. Ancak bu yetmez, aynı zamanda hazırlıklı da olmalısınız. Bu hazırlığı yapmaksızın bir fiyat almaya kalkışmak, hem sizi acemi ve ciddiyetsiz bir duruma düşürür, hem de doğru bir proje fiyatı almanızı engeller.
Kalite her zaman fiyatı belirleyen ana unsurdur, yapılan işin incelikleri ve detayları sizin farklı olduğunuzu, işinizde profesyonel olduğunuzu hissettiriyorsa kalite ile tanışmışsınız demektir. Görseli üst düzey, dinamik, özgün ve etkileyici bir projenin fiyatı elbette farklı olacaktır.
Daha sonra devamlılık gelir. Bir web sitesini tasarlamak ve bunu yayınlamak işin bittiği anlamına gelmez. Asıl iş bundan sonra başlar. Web sitenizin ulaşabilirliliği, devamlılığı, güncellemeleri, sosyal ağlarla iletişimi gibi bir çok unsuru mutlaka göz önünde bulundurmak gerekir. Önemli bir detay; bizimle çalışmak isteyen müşterilerimizin en büyük sıkıntısı da siteyi yaptırdım fakat açılmıyor, güncelleyemiyorum, elemana ulaşamıyorum cümlelerini duymak ve bize bu konuda şart koşmalarıdır. Ekipart’ın referansları bu yüzden sitemizde ekli ve sizin araştırma yapmanızı istediğimiz bir konuda bu lütfen referanslarımızla irtibat kurup yukarıda bahsettiğimiz detayları onlara sorun. İstediğinizde ulaşabildiğiniz ve sorunlarınıza çözümler üretebilen firmaların fiyatları farklı olacaktır.
Alan adı (domain) tescil talebinde müşterimiz alan adının (domain) tescile uygun olup olmadığı konusunda anında bilgilendirilir. .com.tr uzantılı olan alan adlarının tescil işlemleri tüm evrakların eksiksiz tarafımıza iletilmesi koşulu ile 2-3 iş günü sürmektedir. Diğer alan adı (domain) tescil işlemleri anında gerçekleştirilmektedir. Hosting hizmeti anında aktif edilir.
Web tasarım hizmeti; müşteri beğenisi, teknik özellikler, içerik yoğunluğu gibi çeşitli etkenlere bağımlı olarak en az bir hafta içinde gerçekleştirilmektedir. Belirtilen bu süreler olağan koşullar ve tecrübelerimiz çerçevesinde belirlenmiştir. Ekipart dışında olağan dışı durumlar ayrı tutulmuştur. Bunlar sitenize eklenecek doküman, görsel, video gibi metaryallerin temini, müşteri kararsızlığı vs.. bunun gibi nedenlerdir.
Aslında bu soruyu biranda açıklamak karşı tarafı negatif düşünceler itebilir. Bizde size bir örnekle açıklayalım; Bir müşteri adayımız geldi ve ben bir web sitesi yaptıracağım dedi. Önceden bu konularda bilgim ve deneyimim var, o yüzden size çok fazla problem ve sıkıntı çıkartmam dedi. Biz elbette böyle müşteriyi kırmayız bilakis işi bildiği için bizimde işimizi kolaylaştıracağından dolayı memnun oluruz. Başladı istediklerini sıralamaya; Bir web sitesi istiyorum, girişte ana sayfada 3 kategoriye ayrılacak ve 3 ayrı proje olarak. Burada biz devreye girdik. 3 Ayrı kategorimi 3 ayrı projemi? Hımm 3 ayrı proje olacak. Peki dedik ve dinlemeye devam ettik. Bu 3 ayrı projeyi biz admin panellerinden ayrı ayrı yöneteceğiz. Resim, video ve doküman girişi v.s. hepsini düzenleme ve ekleme imkânımız olacak. Peki.. Tasarımı bizim için çok önemli göz alıcı olmalı. Peki.. son olarak birde logo çalışması istiyorum. Bize maliyeti nedir? Biz açıklama yapmaya başlamadan, Müşteri; şimdi domain 3 tane alsan 150, host alsan 100’de o olsun taş çatlasın 300 bilemedin 500 civarı bir şeydir herhalde dedi.
Bu müşterimize cevabımızı size yazmıyoruz. Bir web sitesini domain ve hosting olarak gören kişi yada firmalarla asla çalışmadık ve bu tarz yaklaşımlarla da asla çalışmıyoruz. 3 ayrı site isteyip, 3 ayrı tasarımı isteyip, 3 ayrı admin paneli isteyip ve artı olarak logo çalışması isteyip bunların ödeme planını kafasında tasarlayan arkadaşlarla malesef çalışmıyoruz. Sizin görmediğiniz, web site tasarımı, logo tasarımı, admin panel kodlaması, seo çalışması, sosyal ağlar çalışması, web sitenize içerik (doküman, resim ve video gibi) girilmesi ve bu işi kısa bir sürede teslim etmenin maliyeti yukarıdaki düşünceyle bir olamaz.
Son zamanlarda bu konuda bize oldukça fazla yöneltilen sorulardan biriside bu. Biz hosting işi yapmıyoruz, EkipArt sadece kendi bünyesinde işlerini yaptığı kişilerin yada firmaların hosting hizmetini sağlıyor. Sebebine gelince, hâkim olamadığımız hiç bir web sitesini bünyemizde bulundurmuyoruz. Yani sistemimizde bulunan bütün web sitelerine birebir hâkim ve devamlılığı bizim için önemlidir. Bu sebeple başıboş bir web sitesi asla sistemimize yerleştirmiyoruz. Elbette ki siz sitenizin gevenliğini ve açıklarını sürekli kontrol edebiliyor olabilirsiniz, kendinize bu konuda güveniyor da olabilirsiniz, saygı duyuyoruz. Fakat hiç bir sebepten dolayı müşterilerimizin mağdur olmalarını istemiyoruz. Bizi anlayışla karşılayacağınızdan dolayı teşekkür ederiz.
Evet çalışabiliriz, fakat coder ve tasarım ekibimiz sitenizi gözden geçirmeli ve sitenizin güvenirliliğini teyit etmeleri gerekli. Nasıl? diye sorduğunuzu duyduk. Biz EkipArt olarak sistemimizde kendinizin yönetebileceği bir server (hosting) paketi vermiyoruz. Sitenizde sadece güncellemelere (doküman, resim, video girişi) izin veriyoruz. Sebebine gelince güvenlik, başınıza gelmesini istemediğiniz her şeyi bünyemizde barındırdığımız diğer web siteleri içinde düşünüyoruz. Coder arkadaşlarımız sitenizi incelemesinin sebebi işte bu, açık var mı? Shell var mı? Sizin haberiniz olmadan sitenize müdahale var mı? İşinize yaramayan anlamsız scritp, code blokları var mı? Mailleriniz spam’a düşmüş mü? Sitenizin Cpu kullanımı, alan kullanımı v.s. bunun gibi bir çok faktörü gözden geçirirler. Problemler varsa size bildirilir, uygunsa bizimle çalışabilirsiniz.
Bizimle çalışmaya başladınız belirli bir süre sonunda sitenizin yönetim (cpanel, plesk v.s.) giriş bilgileriniz istediniz. Sebebi her ne olursa olsun, tanıdık birisine vereceğim, bilen birisine vereceğim, kendim gireceğim gibi hiç fark etmez, veriyoruz. Fakat sitenizde oluşabilecek herhangi bir sorundan kesinlikle sorumlu değiliz. Coder arkadaşlarımızın incelediği faktörlerden birisi sitenizde tespit edilirse bir defa uyarılırsınız, eğer hala devam ediyorsa siteniz sistemimizden silinir. Dikkat edin ilk seferde silmiyoruz, çünkü emeğe saygı gösteriyoruz.
Sizi sizden daha iyi kimse tanıyamaz. Bir web tasarımcıya güzel kardeşim benim sitemi yap deyip kenara çekilecekseniz kesinlikle yaptırmamalısınız. Bu işin hamurunda mutlaka payınız olmalı, çünkü netice itibariyle sizin,firmanızın ve ürünlerinizin tanıtımı yapılcak. Hiç bir web tasarımcı sizin hakkınızda bilgi sahibi değildir. Büyük ihtimallede sizde kendi hakkınızda yanlış bilgilendirilmek istemezsiniz. Kontrol devamlı sizde olmalı, eksik, yanlış ve mantıksız cümleleri sürekli elemek kendinizi ifade etmenizde net ve güvenilir olmanızı sağlar.
Siteniz bitti ve admin panelini hiç açmayacaksanız, maillerinizi hiç kontrol etmeyeckseniz, güncellemelerden zaman kaybı diye kaçınacaksanız, yeni hizmet ve ürünlerinizi web sitenize eklemeyecekseniz kısacası web tasarımcım halleder mantığı ile haraket edecekseniz kesinlikle yaptırmamalısınız. Şunu unutmayın web tasarımcınızın kontrol etmesi gereken onlarca projesi olabilir, farkında olmadan gözden kaçırabilir. Yeni bir hizmetinizi veya ürününüzü bilmeyebilir.
Daha doğrusu bilgisayarınızdan tarayıcınızı açıp www.....com adresinizi yazmayıp açmayacaksınız bizce bir web sitesi yaptırmayın deriz..
Çok güzel domain(alan adı) kelimesini araştırmaya başladıysanız o zaman internet sitesi kurdurmak için kararlısınız demektir. Domain' in Türkçe karşılığı alan adı demektir. Domain, İnternet'e bilgi sunan bir web sitenin veya hizmetin adıdır. www.ekipart.com bir alan adı yani domain'dir. Domainler kayıtlı isimlerdir ve şirketler genelde kendi şirketlerinin isminde domain alırlar. Bir domainin sonunda com, net, org, com.tr, net.tr gibi uzantılar yer alır. Bu adreslerden birisi olmadan ziyaretçiler sitemize ulaşamazlar.
Yani web sitesi www.alanadi.com'dan ibaret değildir. Bu sadece web sitenizin internet deki adıdır. Web siteniz hazırlanmış, yazılmış, tasarlanmış bir yazılımdır ve buna internet dünyasında vereceğiniz isime domain denir.
Domain (alan adının) her yıl ödemesi olur, isterseniz 1 yıllık isterseniz 5 yıllık da alabilirsiniz. Gelelim önemli soruya, kaç para.. Domain fiyatları firmalara göre değişiklik gösterir, 5$’dan 50$’a kadar fiyatlar vardır. Peki, nereden almalısınız? Hemen 5$’dan almayın yada aldırmayın. Nedenine gelince ucuz etin suyu kara olur derler. Alırsınız domaini tescil ettirirsiniz bir bakmışsınız domain firması 5 ay sonra yok oluvermiş. Hadi çık bakalım işin içinden dimi. Merak etmeyin domain kaybolmaz ama 50$’dan kat kat daha fazla masraf yapıp bir şekilde geri alabilirsiniz. Bunu daha sonra anlatabiliriz çünkü işlem aşaması çok uzun. 50$ Para verip de almayın, her yıl o kadar para ödemeye yazık. Siz en güzeli web tasarımcınıza bunu sorun, ondan güveni alın ve işlemi başlatın. İlla kendim alacağım derseniz bir bilen ile bu işi yapmanızı tavsiye ederiz.
Yukarıda ki tanım ve kısa açıklama teknik terimlere dayalı anlatılmamıştır. Son kullanıcının anlayabileceği bir betimleme yapılmıştır. Domain sadece www.alanadı.com demek değildir. Web sitenizin çalışması için gerekli İP (Internet Protocol) adresi, DNS (Domain Name System) gibi bağlantı kurmak için geliştirilen bir sistemin sadece başlangıcıdır. Düşünün iki satırlık bir terim bile ne kadar anlaşılması zor bir durum aldı. Bu yüzden ödeyeceğiniz paradan ziyade bilgi, tecrübe ve birikimi olan bir web tasarım ortağınızın olmasına dikkat edin.
Web Siteniz Var ve Bilmeniz Gerekenler..
Sebebi basit spam yapamazsınız. Spam nedir? kelime anamıyla bu işin içinden çıkamazsınız yada bir anlam yükleyemezsiniz o yüzden biz size işinizi ile alakalı olarak anlatalım. Bir web siteniz ve email adresleri aldınız artık kullanmaya başlayabilirsiniz, düşündünüz bu web sitesinin reklamını elinizde yada mail arşivinizde bulunan bütün maillere atmak istiyorsunuz, yada ürün tanıtımı yapmak istiyorsunuz. Açtınız maili yazdınız reklamı eklediniz 300 adet mail adresi göndere bastınız. Gitmez, işte bu spamdır. Ama benim mail adresime bir çok mail geliyor, biraz sabredin yazının sonunda anlatıcam. Hiç bir web server sağlaycı bu tür uygulamayı onaylamaz ve izin vermez. Düşünün normalde kullandığınız hotmail, gmail, yandex mail gibi bir çok mail sağlayıcılar bile size en fazla 20 maile kadar izin verir, daha fazlasını eklediğinizde hemen doğrulamalar ister, uyarılar verir ve sonuç olarak göndermenizi engeller. Kurumsal maillerinizde böyledir, sisteminiz toplu mail göndermenize izin vermez hemen mail adresinizi kısa bir süreliğine banlar (engeler), tekrar açılır ve siz tekrar gönderirseniz ban süresi biraz daha uzar. Neticede siz mail gönderemezsiniz ve web tasarımcınızı ararsınız. O kadar para ödedim neden çalışmıyor, sebebi yukarıda spam yapamazsınız. Bakın sizin çalıştığınız herhangibir web tasarımcı sitenizin açık kalması için bir hosting sağlayıcı ile çalışır ve web sitenizi bir server'a kurar. O serverda sadece sizin siteniz yoktur. Sizin gibi kurumsal onlarca web sitesini barındırıyor olabilir. Sizin toplu mail gönderme girişiminiz mail serverlarında ban yeme sebebi olup, diğer işletmelerinde bu hizmetten yararlanmasına engel olur. Kendinizi diğer işletmenin yerine koymak bunun ne kadar önemli bir iş olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu sebebten dolayı spama hiç kimse izin vermez.
Peki size gelen mailler neler? Bu mailleri toplu göndermek için ayrı şirketler kurulmuştur. Legal yada illegal yollarla gönderim yaparlar. Eğer toplu mail gönderimi yapacaksanız bu işletmelerle irtibat kurmak zorundasınız. Bazı şiketler çalışmıyor ama yine gönderiyor. Evet doğrudur, o şirketlerin serverları kendi bünyelerindedir ve sadece kendi işleri için kullanılır. Fakat dikkat etmeniz gereken bir hususta onlarda onlarca maili aynı anda göndermiyor, çünkü bu sefer TTnet yada diğer internet sağlayıcılar tarafından engelleniyorlar. Sizde bir server sistemi kurarsınız ve kimseye zararı olmadan 300 adet mailinizi uygun programlarla belirli aralıklarla gönderim yaptırarak gönderebilirsiniz.
Kilit bir soru daha, içinize sinen, etkili ve güçlü bir web sitesi yaptırdınız. Oturdunuz müşterilerinizin sitenize gelmesini beklediniz. Günlük birkaç giriş çıkış var, yani beklentiniz bu değildi, bir şeyler eksik. SEO (Search Engine Optimization) Arama Motoru Optimizasyonu, kabaca bir tabirle web siteniz arama motorlarına göre düzenlenmeli. Google, Bing, Yandex ve Yahoo gibi etkin kullanılan arama motorlarının belli başlı kuralları ve standartları var. Sitenizi bu standartlar çerçevesinde ya en baştan hazırlanmalıydı ya da mevcut sitenizi tekrar elden geçirmek gerekir. Peki, bu standartlar ne? Anahtar kelime, kalıcı bağlantılar, backlink v.s. onlarca etken mevcut, maddeler halinde açıklasak bile bu konulara yabancı olduğunuz için sizi fazla yormayacağız.
SEO’dan anlayan bir firmaya bu işi yaptırdınız. Birkaç gün geçti ve halen bir hareket yok strese gerek yok, merak etmeyin, çok aceleci davranmayın. Bu iş zamanla ve kararlılıkla olan bir süreçtir. Arama motorları gün geçtikçe sitenizi indexleyecek (hafızasına alacak) ve belirli başlı anahtar kelimelerle sizi üst sıralara çıkaracaktır. Yavaş çıkmak sizi kaybettirmez aksine kalıcılığınızı sağlamlaştırır. Burada bir parantez açmak gerek bu işi yaptıran bir tek siz olmayabilirsiniz. Rakip firmalarınızda böyle bir çalışmadan haberdardır ve uygulamış olabilir. Bu da sizi Google ve diğer arama motorlarında rekabete sokacaktır. Etkili, doğru ve sorunsuz bir SEO sizi eninde sonunda mutlu edecektir. En kötü ihtimalle Google aramalarında hiç olmamaktansa 2. yada 3. çıkmakta sizin için ideal bir neticedir. SEO sizi Google ve arama motorlarında birinci sayfada çıkarıyorsa doğru yapılmıştır. Sonuç olarak, unutmayın Google aramasında firma isminiz ile arama yapmayın, işinizle alakalı arama yapın. Örneklemek gerekirse firmanızın adı ANTRE ÇİNİ olsun siz Google aramasına ANTRE ÇİNİ yazarsanız elbette birinci çıkarsınız. Mühim olan arama çubuğuna çini tabak yazınca birinci çıkmaktır. İnsanlar sizi firma isminiz ile değil işinizle alakalı bulur. Siz bir BMW ararken Borusan Firması diye mi ararsınız hayır. BMW 520 diye ararsınız…
Email hesaplarınıza webmail.alanadiniz.com adresinden giriş yaparak, gelen iletilerinizi okuyabilir yada yeni iletiler gönderebilirsiniz. Yine bu bölümden email şifrelerinizi güncelleyebilir, yönlendirmeler yapabilir, otomatik cevaplama yada filtre ayarlarınızı kullanabilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken bir husus var. Sınırsız e-mail adresi (demo@siteadiniz.com - satis@siteadiniz.com - info@siteadiniz.com gibi..) alabilirsiniz, fakat aldığınız maillerin bir sınırı elbette var. Nedir bu sınır? Hosting firmanızın size tanımlamış olduğu "Alan" kadardır. Yani Hosting paketinizdeki alan kadar. Sınırsız mail adresi açabilirsiniz açtığınız bu mailleri "Alanınız" kadar kullanabilirsiniz.
Örneklemek gerekirse; Hosting paketiniz 1GB Alan ve 10GB trafik olsun. 100 Adet mail açtınız (isterseniz sınırsız açın), Açmış olduğunuz o maillerin kullanım kapasitesi yani mailin içeriği 1Gb kadardır. Daha fazlasını gönder al yapamazsınız. İşte adet bazında sınır yok lâkin kullanım bazında alanınız kadar sınır var. Bütün hosting firmalarında mantık budur ve böyle işler. Eğer sınırsız adet ve sınırsız kullanım alanı istiyorsanız bunu mutlaka çalıştığınız kişi yada firmalara belirtmek zorundasınız.
EkipArt mail kullanımı konusunda diğer hosting firmalarının mantığı ile çalışır. Sınırsız mail ve Alanınız kadar kullanım.